reservkraftaggregat diesel

Reservkraftaggregat som drivs med diesel – robust backupström!

Dieselgeneratorer utgör det främsta valet för säkra och stabila backupbehov inom fastighet, industri och offentlig verksamhet. Dessa aggregat tål påfrestningar, levererar tillförlitlig kraft över lång tid och är en etablerad lösning när det gäller att garantera kontinuitet vid strömavbrott. I den här artikeln tittar vi närmare på hur stabilt Sveriges elnät är, hur ofta strömavbrott sker och hur reservkraftaggregat med diesel kan ersätta elnätet tillfälligt. Vi undersöker också vad som gör dieselaggregat särskilt lämpliga i jämförelse med bensindrivna lösningar eller större batterier, samt vilka olika varianter av dieseldrivna elverk som finns på marknaden.

Stabiliteten i Sveriges elnät

Sverige har faktiskt ett av världens mest stabila elnät, och kan skryta med en upptid som oftast uppskattas till 99,98 procent eller högre. Detta innebär att både hushåll och industrier kan räkna med ett konstant flöde av elektricitet under större delen av året. Myndigheter som Svenska kraftnät och Energimyndigheten övervakar aktivt nätets status och arbetar kontinuerligt med nätutbyggnad och underhåll för att trygga elförsörjningen. Även om siffrorna för upptid fluktuerar något mellan olika regioner och år, ligger den genomsnittliga upptiden generellt sett på en mycket hög nivå.

Antal, och längd, på strömavbrott årligen
Fastän att elnätet som sagt är väldigt robust förekommer fortfarande strömavbrott, om än sällan och ofta kortvariga. I genomsnitt får många elnätsanvändare uppleva ett par strömavbrott per år, med en sammanlagd varaktighet som vanligtvis inte överstiger några timmar. Landsbygden och områden däromkring drabbas generellt sett oftare av elavbrott än tätorter, särskilt vid extremväder eller olyckor som påverkar elledningarna. Enligt statistik från Energimarknadsinspektionen kan det röra sig om allt från mindre blinkningar på några minuter till längre avbrott på flera timmar.

Även om frekvensen kan tyckas låg kan konsekvenserna bli påtagliga när de inträffar. Produktionen i en fabrik kan stanna av, servrar kan gå ner och viktig livsuppehållande medicinteknisk utrustning kan äventyra patienters säkerhet. Här blir dieseldrivna reservkraftaggregat en avgörande komponent för att minimera eller helt undvika driftstopp.

Kan reservkraftaggregat med diesel ersätta elnätet tillfälligt?

Reservkraftaggregat, oavsett om de placeras i fastigheter, på byggarbetsplatser eller på känsliga anläggningar som sjukhus, är i princip designade för att ta över elförsörjningen om det ordinarie elnätet faller ifrån. När nätet går ner registreras spänningsfallet av ett automatisk övervakningssystem som snabbt startar dieselmotorn. Inom loppet av sekunder (ibland bråkdelen av en sekund i de mest avancerade systemen) ger dieselgeneratorn den effekt som krävs för att driva anslutna laster. Därmed kan kritiska system fortsätta fungera som vanligt.

Det är viktigt att påpeka att ett reservkraftaggregat i många fall inte är tänkt att ersätta elnätet på obestämd tid, utan snarare fungera som en kort- till medellångsiktig backup. Drifttiden begränsas av bränsletillgången och underhållets omfattning. Dock är dieselmotorer kända för sin förmåga att gå under långa perioder, vilket gör dem ytterst användbara även vid längre avbrott, förutsatt att man kan se till att det finns tillräckligt med diesel såklart.

detta kompakta och smidiga reservkraftaggregat med diesel ersätter tillfälligt elnätet som drabbats av strömavbrott
Detta kompakta och smidiga reservkraftaggregat med diesel ersätter tillfälligt elnätet som drabbats av strömavbrott.

Dieselaggregat vs bensindrivna lösningar eller batterier

Bränsleeffektivitet och tillförlitlighet
Dieselmotorer är kända för sin goda verkningsgrad. De drar ofta mindre bränsle per producerad kilowattimme jämfört med bensinmotorer, och dieseln ger jämnare effekt under belastning.

Lång drifttid och robusthet
Vid jämförelse mellan diesel- och bensindrivna reservkraftaggregat brukar diesellösningar vara mer slitstarka och lämpade för långvarig drift. Inom industri och offentlig verksamhet är dieseldrivna reservkraftaggregat därför ofta första valet.

Högre effektkapacitet
Dieselaggregat tillverkas i större effektklasser än många bensinalternativ, vilket gör dem mer lämpliga för tunga applikationer, som inom industri eller sjukhus.

Batteribackup – begränsad kapacitet
Större batterilagringssystem kan visserligen fungera som kortvarig ersättning vid avbrott, men de klarar sällan lika lång drift som ett traditionellt dieseldrivet elverk med kontinuerlig bränsletillförsel. Dessutom är investeringskostnaden för stora batteriparker ofta betydande, och tekniken är känslig för temperaturväxlingar.

Driftsäkerhet i olika miljöer
Dieselmotorer är kända för att starta och fungera även under svåra förhållanden (t.ex. kyla). Därför väljs diesel särskilt i nordiskt klimat, där bensinmotorer eller vissa batterikonfigurationer kan underprestera vid mycket låga temperaturer.

större modeller av powerbanks dvs batterier kan duga gott och väl till laddning av mobiler surfplattor och även laptops
Större modeller av powerbanks, dvs. batterier, kan duga gott och väl till laddning av mobiler, surfplattor och även laptops.

Olika varianter av elverk med dieseldrift

Det finns en rad olika typer av dieseldrivna reservkraftverk på marknaden. Valet beror på effektbehov, miljökrav, budget och den miljö där aggregatet ska användas.

Stationära aggregat
Dessa är fast installerade och anslutna till byggnadens elanläggning. De har ofta en automatisk övervakningsfunktion (Automatic Transfer Switch, ATS) som känner av när nätet försvinner. Typiska användningsområden är sjukhus, datacenter, industrifastigheter samt offentliga byggnader med höga säkerhetskrav.

Portabla aggregat
Dessa är mindre och ofta monterade på en ram eller ett chassi med hjul. De kan förflyttas mellan olika arbetsplatser eller anläggningar. Byggarbetsplatser och evenemang är vanliga användningsområden, liksom mindre industrianläggningar eller lantbruk med måttliga behov.

Containerbaserade och mobila aggregat
För större projekt och anläggningar används ofta containeraggregat eller större mobila enheter, där hela systemet är byggt i en standardcontainer eller skåp. Dessa kan relativt enkelt transporteras, tål extrema förhållanden och levererar mycket hög effekt. De förekommer ofta inom bygg och anläggning, gruvor, vindkraftparker och större infrastrukturprojekt.

Prime power vs. standby
Många dieselaggregat är konstruerade för att köras periodvis, men vissa modeller är klassade för kontinuerlig drift (s.k. prime power). Då kan aggregatet användas som huvudsaklig kraftkälla där nät inte finns att tillgå eller är bristfälligt. Standby-aggregat, däremot, är avsedda för sporadisk användning vid avbrott.

Hos Satema AB finner du så gott som allt här ovan, från permanenta lösningar till mobila elverk i ett brett utbud av storlekar och kapaciteter!

stora stationära reservaggregat installeras ofta till fastigheter och byggnader som inte kan riskera att bli utan el för ens ett par minuter såsom sjukhus och dylikt
Stora stationära reservaggregat installeras ofta till fastigheter och byggnader som inte kan riskera att bli utan el för ens ett par minuter, såsom sjukhus och dylikt.

Ljudnivå – kan dieseldrivna reservkraftaggregat köras nattetid?

En vanlig farhåga är att dieselaggregat låter mycket. Aggregat av äldre modell kan definitivt nå höga ljudnivåer på uppemot 100 dB(A) eller mer i direkt närhet. Modernare aggregat är dock ofta byggda med ljuddämpande kåpor, avgasljuddämpare och vibratordämpande fästen, vilket kan sänka ljudnivån betydligt.

Även om ljudisolering förbättrats är det viktigt att planera placering, särskilt om aggregatet kan tänkas köras under natten i bostadsnära områden. Genom att välja modeller med extra ljudisolering eller placera aggregatet i en isolerad, ventilerad byggnad kan ljudnivån reduceras till acceptabla nivåer. I många kommuner finns riktlinjer kring buller, och man kan därför behöva söka information och tillstånd för att köra ett reservkraftaggregat under längre perioder eller på obekväma tider.

Lagar och regler kring reservkraft

När det kommer till lagar och förordningar vad beträffar reservkraftaggregat i Sverige, är det framför allt miljöbalken, plan- och bygglagen samt diverse föreskrifter från Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket som är relevanta:

Miljöbalken
Ställer krav på att verksamheter som använder eller installerar utrustning med betydande miljöpåverkan tar hänsyn till utsläpp, buller och säkerhet. Dieselaggregat kan omfattas av dessa regler, särskilt om de hanterar stora mängder bränsle eller riskerar att förorena.

Plan- och bygglagen (PBL)
Reglerar hur byggnader, installationer och anläggningar får uppföras och placeras. Ett större, stationärt reservaggregat kan kräva bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden.

Arbetsmiljöverket
Myndigheten har föreskrifter om hur arbetsmiljön ska utformas för att garantera säkerhet, exempelvis regler kring buller, avgaser och hantering av brandfarliga vätskor. Diesel är klassat som brandfarlig vara i vissa situationer och kräver korrekt förvaring i enlighet med gällande regler.

Elsäkerhetsverket
Fastställer föreskrifter för elsäkerhet och hantering av elektriska installationer. Ett felaktigt inkopplat reservkraftaggregat kan utgöra en risk både för användaren och för det allmänna elnätet. Ofta krävs en behörig elektriker som installerar och kontrollerar anslutningarna.

Vidare finns bestämmelser kring utsläppsnivåer för dieselmotorer, både i EU-direktiv och i nationella regelverk. Så kallade Steg V-direktiv (för mobila maskiner och motorer) kan påverka vilka aggregat som får saluföras i Sverige och under vilka förutsättningar de får användas. För den som importerar eller upphandlar stora reservkraftsystem är det viktigt att förvissa sig om att motorerna uppfyller rådande utsläppskrav, då kommunala miljönämnder kan ställa tuffa krav på sammanlagda utsläpp av kväveoxider, partiklar och koldioxid.

majoriteten av de dieseldrivna backupgeneratorerna som säljes här i Sverige och EU uppfyller de krav som är ställda på dem
Majoriteten av de dieseldrivna backupgeneratorerna som säljes här i Sverige och EU uppfyller de krav som är ställda på dem.

Vi summerar – robusta reservkraftaggregat med diesel

Trots att Sveriges elnät uppvisar hög driftsäkerhet och sällan sviker är det långt ifrån riskfritt att förlita sig enbart på det. Strömavbrott kan drabba såväl privatpersoner som företag, och konsekvenserna kan bli kostsamma. Ett reservkraftaggregat som drivs på diesel erbjuder en mycket pålitlig lösning som kan ta över vid oförutsedda situationer och säkra kontinuerlig drift.

De främsta fördelarna med dieseldriven reservkraft är lång drifttid, robusthet, hög effektkapacitet och tillförlitlig drift även i kalla klimat. Jämfört med bensindrivna alternativ uppvisar dieselaggregat ofta bättre bränsleeffektivitet och slitstyrka, medan stora batterilösningar inte alltid lever upp till samma uthållighet och flexibilitet. Dieseldrivna reservkraftverk kommer i en rad olika former – allt från portabla, mindre enheter för byggarbetsplatser till stora containerbaserade system för sjukhus, industrier eller kritiska infrastrukturer.

Även om ljudnivån kan vara en nackdel i vissa fall, särskilt med billigare och mindre modeller, går det att minska buller genom smart placering och modern teknik som ljuddämpade kapslingar. När det gäller installation och drift måste man följa gällande lagar och regler inom miljö, elsäkerhet och arbetsmiljö. För den som önskar en pålitlig, långvarig och robust backup är dieseldrivna reservkraftaggregat i många fall den mest ändamålsenliga lösningen – särskilt i krävande applikationer där man inte kan acceptera avbrott, oavsett hur sällan de faktiskt inträffar.

Mer inom ämnet el och elektronik i vårt nästa artikel, eller rättare sagt elektroniska låssystem till dörrar och portar! Dessa passersystem och dörrlås har i vissa fall backuplösningar där fysiska nycklar används, men deras huvudsakliga funktion förlitar sig på en gedigen upptid vad beträffar elnätet!